Barion Pixel

Szindrana-Mandala

A gyakorlati spiritualitás

A titkos kert · Frances Hodgson Burnett

A titkos kert · Frances Hodgson Burnett

Igen, tudom, A titkos kert gyerekkönyv, és ez meg egy felnőtteknek, felnőttekről szóló oldal.

De annyit mondhatok: Frances Hodgson Burnett Titkos kertje éppen annyira gyerekkönyv, mint a Kis herceg.

NA UGYE!

Amellett pedig ez egy olyan oldal, ahol a felnőttek megnyugvást találnak, ahova azért járnak, mert olyasmit keresnek itt, ami segít kicsit lecsendesíteni a mindennapok rohanását. Na ez a könyv olyan.

(A könyvből készült film nem, az borzalmas. De szerencsére amúgy is nehéz megtalálni a neten, szóval nem vagy veszélyben 🙂 ).

A történet valóban egy mese:

Az angol gyarmat Indiában született és nevelkedett Mary Lennox elkényeztetett angol kislány. Elkényeztetett, ugyanakkor elhanyagolt. Beteges teste, lelke. 10 éves, amikor szülei meghalnak, és ő visszakerül Angliába, nagybátyja Archibald Craven kastélyába. Majdnem mulatságos, hogy a kastély is éppúgy beteg testileg-lelkileg, mint Mary, a lakóival együtt. A kislány szerencséje, hogy a szolgálók egészségesebbek, és főleg nyoma sincs bennük az indiai rabszolgák hajbókoló természetének. Mary IGAZI emberekkel találkozik, és minden szempontból gyógyulásnak indul. Leginkább a gondolkodása – és ez az, ami indokolja a könyv jelenlétét ezen oldalakon.

Mary talál valamit, ami iránt valódi érdeklődést tanúsít: egy titkos, különös kertet, amiben megtalálja az érdeklődésére méltó, szívéhez közel álló játékot. Barátai is lesznek, elsőként egy vörösbegy. Aztán hamarosan a varázslattal is kapcsolatba kerül.

Azzal a fajta hétköznapi varázslattal, amit mi manapság csak pozitív gondolkodásnak hívunk. A nyitott szív, az egészséges életfelfogás igenis varázslatos, és csodákra képes. Igen, talán mese, de olyan szépen gyógyítja olvasója lelkét is, hogy öröm nézni.

Emlékszel arra, mikor gyerekkorodban édesanyád mesét olvasott az ágyad mellett elalvás előtt? Ez a mese létezik hangoskönyv változatban, és olyankor, amikor a gondolataim olyan tempóban cikáznak, hogy képtelen vagyok elaludni, pedig fontos lenne, bekuckózom jó sok takaró közé, és úgy hallgatom, mint egy kisgyerek. (Most megtaláltam angolul is, és bár nem vagyok jól angolból, ezt a mesét annyit olvastam/hallgattam már, hogy fogom tudni, hol tartunk 😉 ).

Sőt, azt javaslom, hogy add a gyereked kezébe, vagy ha még nem tud (ilyen sokat) olvasni, olvasd fel neki folytatásokban. Sokat teszel a jövőjéért, ha megismeri a pozitív gondolkodás hatalmát gyerekkorában, de ennél is továbbmegyek. Sokat fog Neked segíteni később, amikor lesz mire hivatkozni, ha épp segítségre szorul a kudarcai feldolgozásában!

 


Ha tetszett a cikk, és szívesen olvasnál máskor is pozitív, megerősítő, léleképítő vagy épp inspiráló írásokat, kérj emlékeztetőt. Akkor semmiről nem maradsz le 🙂 .

.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük