Barion Pixel

Szindrana-Mandala

A gyakorlati spiritualitás

Sírni jó?

avagy a sírás fajtái

Igen-bizony, többféle sírás létezik, ahogy Te is megtapasztaltad már, csak az ördögnek se jut eszébe kategorizálni őket. Nos, nem vagyok ördög, de nekem eszembe jutott. A múltkor, amikor végignéztem a lovas-mentős videót, mert azt én mindig végigbőgöm, aztán amikor gyerekeknek mutattam, és irtó nehéz volt, mert előttük nem bőghettem végig 🙂 . Nem, azt nem állítom, hogy van értelme ennek a listának, hacsak az nem, hogy a tudatosság mindig jó, és ha legközelebb eltörik a mécses, és eszedbe jut, akkor tudni fogod, merre lépj…

  1. Az ember először a születése utáni percekben sír. Az emberek boldogok tőle, és általában csomó helyzetben nem vesszük komolyan a kicsik sírását. Sajnáljuk kicsit őket, meg mosolygunk is rajtuk. IDE KATTINTVA találod a vicces gyűjteményt, hogy mi mindenért képes sírni egy kisgyerek. (Nem, most nem azokról a gyalázatos helyzetekről beszélek, amikor bántalmaznak egy gyermeket vagy rosszul bánnak velük,. Tudom, hogy létezik ilyen, de a legtöbb kisgyerek mégiscsak szerető és óvó környezetben él.)
  2. Aztán eljön az idő – még gyerekként – amikor valódi fájdalmat élünk át, amely sírásra késztet. Ez lehet fizikai és lelki fájdalom. Ez a fajta sírás aztán végigkísér az életünkön, kinek gyakrabban,  kinek ritkábban, de fel-felbukkan, időről időre, egészen a halálunkig. Kilátástalanság, tehetetlenség, reménytelenség – ezek ennek a fajta sírásnak a kiváltó érzelmei. SOHA nem pusztán maga a negatív történés az ok! Akkor sírunk szomorúan, amikor úgy hisszük, hogy ami elszomorít, nem fog elmúlni, megváltozni!  Ez bizony a veszélyes sírás. Ennek tudatosítása nagyon hasznos. Kiadni magunkból a fájdalmat, kisírni a dühöt, a csalódottságot vagy egyéb negatív érzelmet igenis hasznos. HA, és csakis akkor, HA utána képesek vagyunk a megoldáson gondolkodni. Nos igen, a megoldás bizonyos esetekben pusztán a türelem. Olyan esetekben, mikor egyrészt az ok rajtunk kívül álló, másrészt a megváltoztatásához nincsen hatalmunk. Amikor elhagynak, amikor meghal egy kedves személy, amikor elszáll egy lehetőség örökre.  Bizonyossággal kell tudnunk, hogy a fájdalom idővel igenis el fog múlni.
  3. Általában az előzőből fordulunk át a megnyugtató sírásba – amennyiben képesek vagyunk a fenti bölcsességre akkor és ott. Eljutunk egy olyan fázisba, amikor egyfajta megkönnyebbülést érzünk. Sírás még ez is, de nem kétségbeesett, hanem beletörődő. Az már a gyógyulás jele.                                                                                                                                 
  4. Van az inspiráló sírás. Imádom 🙂 . Az ember szíve tele van hálával, csodálattal, büszkeséggel. Amikor elérünk valamit, vagy más, akit ismerünk, aki fontos, de néha még akkor is, mikor nem ismerjük, A net tele van ilyen videókkal, a lovasmentős is ilyen, meg a Got Talent videók,  és bizonyos motivációs meg tudodmilyenekre gondolok. Ez igazi lélekemelő sírás, utána persze megnyugszunk, lehiggadunk, de el tudnánk hordani a hegyet zsebkendőben.
  5. És persze ott van a meghatódós sírás, amikor a szívünk szeretettel van tele és boldogsággal. A gyereked anyáknapi ünnepsége, a ballagása, vagy amikor a vőlegény az esküvőn meglátja a menyasszonyát. Ugye tudod tovább sorolni?

Szóval arra jutottam, hogy több a jóérzésű sírás, mint a fájdalmas, és a jó sírás jobb érzés, mint ugyanaz az érzés sírás nélkül, valahogy úgy, mint a nyelvtanban a fokozás. Akkor pedig igenis jó sírni 🙂 .

 


Ha tetszett a cikk, és szívesen olvasnál máskor is pozitív, megerősítő, léleképítő vagy épp inspiráló írásokat, kérj emlékeztetőt. Akkor semmiről nem maradsz le 🙂 .

.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük