Barion Pixel

Szindrana-Mandala

A gyakorlati spiritualitás

„ezen majd aggódom akkor…”

Szorongás vagy bölcs előrelátás?

De most tényleg.

Számtalanszor halljuk, hogy az aggodalom árt nekünk, meg hogy a félelmek nemtomhánydenagyonmagas százaléka irreális és valójában soha nem történik meg, és hogy teljesen feleslegesen aggódunk. Sztenderd mondat ilyenkor, hogy „gondolkodj pozitívan”, meg „számíts a jóra”, és „majd akkor aggódjunk, amikor bekövetkezik”.

Ugyanakkor azt meg számtalanszor megéljük… vagyis velem már volt többször, és örülnék, ha megírnád, ha Veled is, hogy történik valami rossz, és tudjuk pontosan (ha éppen nem dörgölik pont az orrunk alá is), hogy ekkor meg akkor ha ezt vagy azt megtettük volna, akkor ez a rossz most nem történt volna meg.

Akkor most melyik az igazság?

Persze, tudjuk a választ: mindkettő. Az egyik a felesleges szorongás, ami blokkol, és valóban ártalmas. A másik viszont a bölcs előrelátás, a proaktivitás, a megelőzés, ami nem hogy jó, de a hiánya éppenséggel ártalmas.

De akkor meg honnan tudhatom, hogy ez most épp melyik?

Nos, EGYETLEN kérdéssel:

Tudok-e valamit tenni azért, hogy elkerüljem azt a rosszat, amitől félek? Ha a válasz igen,

  • befizethetem a csekkeket
  • reagálhatok a felszólító levélre és megegyezhetek
  • csinálhatok ütemtervet a megvalósításhoz, és igyekezhetem tartani magam (vizsga, beadandó stb.)
  • elmehetek orvosi ellenőrzésre
  • figyelhetek jobban a páromra, legkésőbb mikor először kezd válással fenyegetőzni…
  • stb

akkor ez ésszerű elővigyázat.

És akkor nincs mást tenni, sőt, valójában nincs mit tenni, muszáj szembenézni a kényelmetlenséggel, úgy értem, a jelenbeli kisebb kényelmetlenséggel, hogy ezzel (mert így) elkerülhető a jövőbeli sokkal nagyobb fájdalom.

Gyanús jel

Nem mondom, hogy száz százalékban, de az esetek nagyon nagy részében ha egy aggodalom abban a kérdésben fejeződik ki, hogy

„De mi lesz, ha…?”

az valószínűleg az akadályozó-irreális szorongás. Úgy értem, persze ezeknek is lehet valóságalapja, hiszen bármibe fogunk, van esélyünk a kudarcra. Azaz másképp mondom: az életben szinte semmi nincs, amiben teljesen biztosra mehetnénk, de ez nem tart vissza attól, hogy éljünk – egészséges esetben.

Neked van valami biztos tipped, amivel elkülöníted magadban az aggodalmaskodást az előrelátástól?Ha tetszett a cikk, és szívesen olvasnál máskor is pozitív, megerősítő, léleképítő vagy épp inspiráló írásokat, kérj emlékeztetőt. Akkor semmiről nem maradsz le 🙂 .

És írj nekem hozzászólást akár itt, akár Instagramon, Facebook-on vagy YouTube-on!

.


_


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük