Barion Pixel

Szindrana-Mandala

A gyakorlati spiritualitás

A választás szabadsága

Szabad akarat vagy sors?

Mit jelent a szabad akarat? Meddig terjed? A sorsom meg van írva, de az utat magam választhatom meg? Vagy ennyi sincs? Dönthetek rosszul? És akkor mi lesz a sorsommal?

Abban azt hiszem egyetérthetünk, hogy az embernek van szabad akarata, legalábbis bizonyos mértékig. Az ember képes döntéseket hozni, és a cselekedetei hatással vannak saját életére és mások életére is. Az embereknek van választási lehetőségük, hogy milyen életet élnek, és hogyan viselkednek a világban.

Azonban az is igaz, hogy vannak külső tényezők, amelyek befolyásolhatják az emberek döntéseit, és előre megjósolhatóvá tehetik a cselekedeteiket. Ilyen tényezők lehetnek a társadalmi és kulturális környezet, az öröklött tulajdonságok és a korábbi tapasztalatok. Ha ezt a verziót figyelembe vesszük, akkor bizonyos hatásokra (alkoholista szülők, egy családtag elvesztése, jó anyagi háttér gyerekkorban) ugyanúgy kellene reagálnunk. Miért nem így van?

Mert más egyéb hatások is érnek bennünket, amelyek „billentik” a mérleget erre vagy arra. És tudjuk, hogy hatnak előző életes, illetve generációs (felmenők élményeit DNS-ben őrzött) tapasztalatok is. Vajon mennyire „programoznak” ezek? Azt gondolom, a saját döntésem alapján cselekszem. De mi van, ha nem döntés, hanem egy előre definiált reakció?

A mai intelligens számítógép úgy sakkozik, hogy egy adott játékállásra tette lépésünkre lefuttatja a memóriájában tárolt összes addigi lépést. Az előzményeket, hasonlóságot, mintázatokat keresve, és a lehetséges válaszlépések végigpörgetésével hoz döntést. És az új adatokat, az újabb játszmák lépéseit is tárolja, elemzi, és „tanul”. A metódus ugyanaz, a program, amivel ezt végigviszi, ugyanaz.

Mi van, ha az én reakcióm az adott helyzetre ilyen folyamat eredménye – azaz előre kiszámítható? Ilyen módon olyan vagyok, mint egy gép… Vagy mégsem?

Lehet, hogy a szabad akarat csak romlást hoz?

Olyan nézet is van, amely szerint Istennek, az Univerzumnak vagy akár saját lélek mivoltunknak konkrét, ha úgy tetszik eleve elrendelt terve van velünk, amelyhez egyfajta vezettetést is kaptunk, és a szabad akarat csak arra való, de legalábbis jó eséllyel oda vezet, hogy ezt elrontsuk. Ez persze újabb kérdéseket is felvet:

  • mi van, ha rosszul értelmezem a jeleket
  • mi van, ha kihagyok egyet-kettőt
  • mi van, ha nem jövök rá, mi az „utam”
  • mi van, ha túl későn jövök rá…

Az embereknek szabad akarata van ahhoz, hogy milyen döntéseket hoznak, és milyen irányba terelik az életüket. A szabad akarat lehetőséget ad arra, hogy az ember aktívan részt vegyen az életének irányításában, és meghatározza a saját sorsát.

Én azt gondolom, ez a téma is nagyrészt hit kérdése – amennyiben a bot mindkét szélsőséges végét megvizsgálva arra jutunk, hogy valójában nem tudhatjuk, hiszen bizonyítani egyik verziót sem lehet.

Ha pedig abban hiszünk, amiben akarunk,

akkor az én verzióm az, hogy bár TUDOM, hogy futnak bennem előre „megírt” programok, a mindennapi működésemben nem törődöm vele.

Úgy veszem, hogy szabadon döntöm el, mit szeretnék (nem törődöm a gondolattal, hogy nyilván az introvertáltság mint jellenvonás, meghatározza a vágyaimat és céljaimat, és talán valami esemény-trauma-program-mittoménmi tett introvertálttá, bla-bla-bla).

Miután eldöntöttem, mit szeretnék, kérem az Univerzumot, hogy az összes eszközével támogasson a célom elérésében, beleértve azt is, hogy „vezéreli” a cselekedeteimet a megfelelő irányba állításomért. És ha útközben program-gyanús helyzetbe keveredem, majd jól tisztítom.

Vagy valami ilyesmi 😛

Mit gondolsz erról: van-e, mennyire van szabad akaratunk?Ha tetszett a cikk, és szívesen olvasnál máskor is pozitív, megerősítő, léleképítő vagy épp inspiráló írásokat, kérj emlékeztetőt. Akkor semmiről nem maradsz le 🙂 .

És írj nekem hozzászólást akár itt, akár Instagramon, Facebook-on vagy YouTube-on!

.


_


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük