Barion Pixel

Szindrana-Mandala

A gyakorlati spiritualitás

Mit tanulhatunk a Z generációtól?

Ne legyél áldozat!

A mai fiatalokat sok támadás éri, bár talán nem több, mint bármelyik kor „mai fialatjait”. A fiam középiskolás éveiben sokat voltam a korosztálya társaságában, és mindig mulattatott, hogy minden végzős évfolyamban elhangzott a mondat a gólyákról: „mi azért tiszteltük a felsőbb éveseket, de ezek…!”

A telefon-használat mellett a leggyakoribb „vád”, hogy felelőtlenek, és semmi nem érdekli őket, képtelenek a kitartásra és az erőfeszítésre.

Csakhogy ez nem igaz.

Ami igaz, hogy nem akarnak, és nem is hajlandók küszködni. Valóban nem tesznek erőfeszítést olyan dolgokért, ami szemlátomást nem visz előre, amin már az elején látszik, hogy nem ad értéket. Az öncélú szenvedés nekik nem pálya. Nem hisznek abban, hogy „az élet szívás”, hogy a megélhetésért fel kell adnod magad, hogy a munka nem szórakozás, azt meg kell csinálni és kész.

És most őszintén. Ezek közül melyik az, ami nem érték? Melyik az, amit nem kellene megfogadnia MINDEN és BÁRMELYIK korosztálynak?

A Z generáció szüleinek az a legnagyobb nevelési eredménye, hogy ezeket az értékeket átadtuk nekik. Neeem, nem a szavainkkal, nem a prédikációkkal, hanem az életünk példájával. Mert ők azt látták – bármit mondtunk is – hogy a küszködés nem éri meg. Láttak minket küszködni, áldozatokat hozni, fogcsikorgatva küzdeni, és látták, hogy nem vagyunk boldogok. És ez a példa, bár elrettentőül, de nagyon is hatott rájuk.

A mai fiatalok céltudatosak. Sokkal hamarabb sokkal érettebben figyeltek minket, mint mi a saját szüleinket, és levonták a maguk következtetéseit.

A mi generációnk (én 54 vagyok) NAGY TRENDJE, hogy 40-es, 50-es emberek karriert váltanak, keresik az önmegvalósulás módjait. A mi generációnk egy része felforgatja az életét, és valami teljesen új dologba kezd. A másik része sajnos lemondóan legyint, és azt mondja, már késő. És elenyésző része meg boldog abban, amit felépített.

A Z generáció kispórol 30 év szenvedést, elviseli, hogy a szülei éveken át szapulják vagy aggódnak érte, de MOST szánja rá az időt, hogy megismerje magát, megkeresse, ami érdekli, és aztán abba belefeszül.

A Reményfarmról

Ennek a blogbejegyzésnek az adta az apropóját, hogy megnéztem egy interjút a Reményfarm tulajdonosaival, Annával és Dáviddal. Ők egy bolygót is megmentő (nem, nem túlzás) gazdálkodási technológiával dolgoznak, amit Svédországban és Dél-Afrikában tanultak (igen, személyesen elmentek oda tanulni), és nem titkolt céljuk, hogy a növekedést nem a nagyiparosodásban, hanem az ő példájuk széles körű elterjesztésében látják (nem néhány nagy, ami kilúgozza a Földet, hanem sok-sok kicsi, ami viszont táplálja és gyógyítja). Mindezt pedig úgy, hogy élvezni is tudják, meg szépen megélni belőle. Nemcsak a maguk boldogulásáért, hanem mert pontosan tudják, hogy ha nem mutatják meg a fiataloknak, hogy ez az anyagi biztonság útja is, akkor nem találnak követőkre, és fuccs a bolygónak.

És aztááán meglátogatta őket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs, aki pedig még nem öreg, csak 44 éves, de azt tartja a legnagyobb értéknek, ahogy a videóban elmondja, hogy „és minden időről, energiáról és pénzről lemondva…” ilyen fiatalon ők gazdálkodnak. Mindenről lemondva!!! Pedig ha valaki csak felvételt megnéz a YouTube csatornájukon, akkor tudja, hogy ez – bár (sok) munka, persze, de semmiképpen nem lemondás, a mérleg nagyon is pozitív, és nem csak a pénz területén!

Ez a generáció nem „lemond”.

Ők megkeresik a módját, hogy azt tehessék, amit szeretnének, aminek értelme van, amiből megélnek rendesen, és amit élveznek. Ha így nem, akkor úgy, addig kutatnak, tanulnak, amíg úgy nem lesz, hogy MINDEN szempontból JÓ életük legyen. És EZÉRT igenis hajlandóak áldozatra, befektetésre (idő, energia, pénz). Ha kell hozzá diploma, megszerzik. Bár elég gyakran kiderül, hogy nem kell, nem az kell… És akkor otthagyják, nem pazarolnak 5-6 évet szenvedésre.

Hát ezt érdemes eltanulnunk tőlük!

Egyébként ha szeretnél öreges „bezzeg a mi időnkben” nélkül többet tudni a Z generációról (akik valószínűleg a gyerekeid…), íme két elfogulatlan cikk:

Z generáció

Z generáció jellemzőiHa tetszett a cikk, és szívesen olvasnál máskor is pozitív, megerősítő, léleképítő vagy épp inspiráló írásokat, kérj emlékeztetőt. Akkor semmiről nem maradsz le 🙂 .

És írj nekem hozzászólást akár itt, akár Instagramon, Facebook-on vagy YouTube-on!

.


_


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük