Barion Pixel

Szindrana-Mandala

A gyakorlati spiritualitás

„Legyen hited!”

 

Megmentő varázsige, vagy üres szólam

Van az úgy, hogy az ember válságba kerül. Okkal, vagy ok nélkül sötéten látja a helyzetét. Aggodalom, szorongás, félelem, bizonytalanság, csalódottság keseríti.

Ha van egy magunkfajta barátja, előbb-utóbb megkapja ezt a mondatot: 

„Legyen hited!”

A spirituálisan gondolkodó emberek is elcsüggednek néha (mondom: emberek 🙂 ), hiszen minket is érnek kellemetlenségek, akár rosszabb is. De az első megrázkódtatás után, amikor már a megoldáson, a túlélésen gondolkodunk, belép a tudatosság, az okok keresése, nem a „hibások” keresése -hogy legyen kit hibáztatni -, hanem a felelősségvállalás. Amikor a barátaink kerülnek bajba, és sajnáljuk őket, akkor is így jár az elménk, hiszen segíteni akarunk, és előbb-utóbb rátalálunk minimum arra, hogy mindennek jó oka van, és valamire majd jó lesz ez is.

Nem tudom, hogy vagy vele, de én mentem már ezzel emberek idegeire. Ugyanis ez a mondat, ez a hozzáállás csak a hívő embereken segít. Akik egyébként tisztában vannak azzal az intelligenciával, ami többnyire szemmel láthatóan segít, és hát néha nem annyira magától értetődőek a szándékai.

Ha egy ilyen embernek a kellő pillanatban odabökjük, hogy legyen hited már, na, akkor kisimul a homloka, felmosolyog picit a könnyei alatt, és elkezdi más szemmel nézni a helyzetét, még ha a váltás a kétségbeesettségből a bizakodásba nem is megy kapcsolószerűen. Mert ő tudja, persze, hogy tudja, csak az események hatására kicsit elfeledkezett róla.

De csak az ilyen embereknél működik. Akinek nincs alapjában is hite, azt egy ilyen mondat kifejezetten idegesít, dühít és felbosszant. És persze attól, hogy más a világnézete, még lehet rendes ember ( 😀 ), és a barátunk, szóval ugyanúgy szüksége van ránk és a támogatásunkra. De nem az ilyenre. Nem mondom, segíteni is nehezebb neki, de azért még szeretjük.

Szóval hol tartunk már megint? A tudatosság, ami ebben az esetben is nagyon fontos, és segít. Az emberismeretünk, a jó szándékunk, a toleranciánk. A térítés nem a mi dolgunk 🙂

 


Ha tetszett a cikk, és szívesen olvasnál máskor is pozitív, megerősítő, léleképítő vagy épp inspiráló írásokat, kérj emlékeztetőt. Akkor semmiről nem maradsz le 🙂 .

.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük