Barion Pixel

Szindrana-Mandala

A gyakorlati spiritualitás

A Facebook olyan, mint az élet

avagy egy médiafelület, ami kedved szerint befolyásolja az életed!

Sokan közülünk, akik spirituálisan gondolkodunk, nem szeretjük a híreket nézni, hallgatni. Sőt, egyáltalán a médiát nem nagyon szeretjük, mert nem valami pozitív beállítottságú dolog. Remek eszköz arra, hogy lekapja az energiaszintet egy pillanat alatt.

Aztán itt ez a Facebook nevű jelenés, ami bekúszott az életünkbe, és sokunkat beszippanthat, ha hagyjuk. Olyanok is vannak, akik szerint az ördögtől való, és csakazértse használják. Maradjunk abban, hogy a Facebook is csak olyan, mint bármilyen eszköz, akár egy kés: használható jóra és rosszra.

Attól, hogy van, nem kell mindig fent lógni, és az okostelefont is be lehet úgy állítani, hogy ne csilingeljen, valahányszor egy ismerős ismerősének a kiskecskéje eltüsszenti magát.

Ugyanakkor ingyen lehet tartani vele a kapcsolatot a ténylegfontosakkal, és hihetetlenül sok hihetetlenül jó ötletet találni.

Ám a Facebook nagyon jól van összerakva, és ha tudatosan használod, meg tudod oldani, hogy csak az előnyeit élvezd. (az, hogy az idődet ne forgácsolja szét, az igazán csak önfegyelem kérdése. Bocs.)

A Facebook algoritmusok alapján tolja eléd a bizonyos információkat abból a végtelen áradatból, ami átfolyik rajta naponta percenként. Ez az algoritmus pedig úgy épül fel, hogy végül teljesen a spiritualitás törvényeit követi. Jelesül azt, hogy „amire figyelsz, az megnő”.

A negatív tartalmú cikkek persze úgy tálaltatnak, hogy az ember ember-mivoltából fakadóan akad meg rajta – ha csak néhány másodpercig is. Aztán józan megfontolás után tegyük fel, hogy nem is kattint rá, de a FB úgy van beállítva, hogy azt a posztot is figyeli, amire nem kattintottunk, csak elidőztünk fölötte (pedig lehet, hogy csak felvetted a telefont és otthagytad…) . Márpedig akkor ő úgy veszi, hogy minket ez érdekelhet, és a következőkben ilyen jellegű-témájú posztokat nyom az orrunk elé. Aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy a hírfolyamunk tele van gyűlöletkeltő, gyerekbántalmazó vagy véreskutyás posztokkal! És ott állunk, és nézünk, hogy kerültünk ide?????? Ha valaki nem elég tudatos, nem csoda, ha elhiszi, hogy a világ csupa szörnyűség, hiszen ő CSAK EZT látja!

De nem kell lemondani a friss puha kenyérszeletről csak azért, mert a késsel ölni is lehet. Kellő tudatossággal a hírfolyamunk csupa pozitív, felemelő és lelkesítő felületté válhat, azaz olyan eszközzé, ami hozzáad az életünkhöz!

A TITOK: be kell állítani!

I. Minden posztnál van egy kis nyilacska a jobb felső sarokban, amire rákattintva elérhetővé válik a választási lehetőségünk:

  • ilyen jellegű posztokat nem akarunk látni?
  • az adott ismerős megosztásait nem akarjuk látni? nem akarjuk megsérteni, hogy letiltjuk, hiszen kedveljük, csak hát nem akarunk azonosulni a hitrendszerével, és hát folyton ilyen butaságokat oszt meg… ezzel a lehetőséggel elérjük, hogy nem látjuk a dolgait.
  • Az adott oldal posztjait nem akarjuk látni akkor sem, ha egy ismerősünk – akit nem tiltottunk le – megosztja. Már rég tudjuk, hogy úgyis csak megosztás ellenében láthatjuk majd, vagy olyan hirdetéseket kell néznünk cserébe, amit nem vesz be a gyomrunk.

Bele fog telni egy kis időbe (egy-két hét talán), de hamarosan megtisztul a hírfolyam, és tényleg csak olyan info jön be, amit szívesen látunk. De az olyan az elérhető lesz!

II. Jobb oldalon hirdetések futnak. Mindegyiknél a bal felső sarokban – ha fölé visszük az egeret, akkor látszik – ott a kis nyilacska, amivel kiválaszthatjuk a „Hirdetés elrejtése” opciót. Olyan nem lesz, hogy semmilyen hirdetést ne lássunk, de legalább az idegesítő, vagy negatív tartalmú-fényképű ne legyen ott.

III. Amikor egy csoportban vagy, szintén jobb oldalon felajánl más csoportokat is. Ezeket is szűrhetjük, ha a fotó fölé visszük az egeret, megjelenik a kis „x”, és már el is tűnik. A felállás ugyanaz, mint a hirdetéseknél, de ha már muszáj valami hívogatást látnom, akkor már inkább a hogyan-éljük-békében jellegű csoportokat lássam, a nyírjuk-ki-az-ezt-meg-azt típusúak helyett.

Van még egy lehetőség, illetve nem tudom, hogy van-e, mert már régen láttam, de figyelj, hátha még belefutsz. Ha van még, időnként érdemes végigfuttatni.

A „Visszajelzés küldése” gombra kattintva végigvezet a FB pár poszt és hirdetés típuson, és megadhatod, hogy mi az, amit soha, amit mindig, amit nem baj, meg amit jóvannamehet.

A fenti irányelvekkel meg lehet oldani, hogy a jóról ne kelljen lemondani csak azért, mert lehetne rossz is. Különben se feledkezzünk el róla: amit nagyon hárítunk, az bizony ural minket…

 

 


Ha tetszett a cikk, és szívesen olvasnál máskor is pozitív, megerősítő, léleképítő vagy épp inspiráló írásokat, kérj emlékeztetőt. Akkor semmiről nem maradsz le 🙂 .

.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük