Barion Pixel

Szindrana-Mandala

A gyakorlati spiritualitás

Aludj jól!

(Főleg) azoknak, akik (többször is) használják a Szundi gombot

Nem tudom megoldani, hogy többet alhass, de ahhoz tudok tippet adni, hogyan legyen elég kevesebb. vagy Legalábbis az ébredés hogyan legyen kellemesebb.

Mostanában sokat foglalkozom a produktivitás kérdésével. Összehangolni a munkát, a családot, a háztartást és a pihenést (öngondoskodást), senkinek sem könnyű feladat, meg aztán igyekszem tudatosan készülni a „felszabadulásomra”, azaz az életre, amikor már csak a Szindrana-Mandala lesz a munkám. 

Márpedig minden hatékonysággal foglalkozó könyv és szakember (ahogy a szépségápolással, egészségmegőrzéssel és fogyással foglalkozó könyvek és szakemberek is…) nagy hangsúlyt fektetnek az elegendő alvásra. 

A legjobb az lenne, ha mindig akkor ébrednénk, amikor már kialudtuk magunkat, időzítők, telefon és egyéb szerkezetek csörömpölése nélkül. Ez azonban csak akkor működik (jól), ha mindig eleget és bármeddig alhatunk. Sajnos sokan nem engedhetik meg maguknak egyiket sem: általában időre kell kelni, és gyakran a szükségesnél kevesebb alvás után.

Erre találtam egy nagyon jó alkalmazást. Telefonos, úgyhogy ha ellene vagy annak, hogy a telefonoddal egy szobában aludj – amit megértek persze -, akkor ez nem Neked való, bár wifi nélkül is, repülő üzemmódban is működik. De ha az a fontosabb, hogy kellemes legyen az ébredés, és a lehető kipihentebbnek érezd magad (a körülményekhez képest), akkor javaslom – nekem nagyon bevált!

Amikor alszunk, a felszínes és a mély alvás között ciklusokban létezünk, az agyunk ilyenkor különböző frekvenciákon rezeg, és főleg különböző feladatokat lát el (az idegrendszer javítgatása, ébrenléti élmények, érzelmek feldolgozása, stb.) Testi és lelki egészségünk is múlik rajta, hogy ezen ciklusokból több is legyen egy éjszaka alatt, és azon is, hogy ne szakítsa drasztikusan félbe mondjuk egy ébresztőóra vagy egy telefonos ébresztés.

Az említett alkalmazás – a neve Sleep Cycle – alvás közben a légzésedet figyeli, és ez alapján pontosan tudja (reggel, amikor visszanézed, meg is mutatja Neked) az éjszaka óráiban mikor melyik ciklusban voltál. Amikor használjuk ezt az app-ot, akkor nem azt állítjuk be, hogy 6:30-kor csörögjön az ébresztő, hanem azt, hogy mondjuk a 6:00-6:30-ig terjedő időintervallumban jelezzen. A program figyeli, hogy mikor vagy a legközelebb az ébrenlét frekvenciájához, és akkor fog jelezni, szépen, kellemesen kivezetni Téged az alvásból.

Mint a lenti ábrán látod, ilyen ciklus 3-4 is van egy éjszaka alatt, tehát akkor is meg fogja oldani, ha egyébként keveset aludtál, mégis kellemesebben ébredsz, pihentebbnek érzed magad, mintha ugyan eleget aludtál volna, de a mélyalvás fázisából rántana ki kíméletlenül egy erőszakos hang.

Apró bónusz: azt is látod, mikor horkoltál 😉

Ha kipróbáltad, írd meg a tapasztalataidat, érdekel!

 


Ha tetszett a cikk, és szívesen olvasnál máskor is pozitív, megerősítő, léleképítő vagy épp inspiráló írásokat, kérj emlékeztetőt. Akkor semmiről nem maradsz le 🙂 .

EMLÉKEZZ! 2021. május 3-tól július 31-ig tart az a kihívás, melynek végén a legtöbb hozzászólás írója (akár itt a bejegyzések alatt, akár régebbi cikkek alatt is, akár Instagramon vagy Facebook-on) CsakNeked mandalát kap AJÁNDÉKBA. Minden felületen írt minden hozzászólásod összeadódik. Szóval hajrá, játssz velem: iratkozz fel és kövess, hogy növeld az esélyedet!

.2 Replies to “Aludj jól!”

  • És mi van akkor, ha nem egyedül alszom a szobában? Mert ez nekem mindig nagy lelkiismeretfurdalás, hogy valamit motoszkálok, hangoskodom vagy csak simán olvasnék csendben lámpafénynél… mert engem is zavarna a nyugodt alvásban… 🤔

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük