Barion Pixel

Szindrana-Mandala

A gyakorlati spiritualitás

„Érzelmeim egészségesek.”

De ki mondja meg?

Jó ideje „rendszer” a Szindrana – Mandalán, hogy a Facebook és az Instagram hírfolyamában minden reggel kikerül egy napi idézet. Egy pozitív megerősítés, amit mondogatván jobbá tehetjük az életünket. Ezek az üzenetek véletlenszerűek, már amennyire egy spirituális beállítottságú közegben létezhet véletlenszerű 😉

Ez az üzenet ma reggel jött (2022. október 15.):

„Érzelmeim egészségesek.”

Ez az üzenet elég provokatív az én szabad, „majd azt én tudom” meg „nekem ne mondja meg senki, mit érezzek” részemnek, úgyhogy nyilván azonnal feltette a kezét, hogy megkérdezze:

„Tessék mondani, milyen az egészséges érzelem?”

Ki mondja meg, hogy milyen érzést nevezünk egészségesnek? És főleg: mi alapján? Hol végződik az egészséges érzelem, és hol kezdődik a beteges?

Addig hamar eljutottam, hogy

  • igen, van, amikor egy érzelem már nem egészséges
  • az „egészséges” nem egyenlő a pozitívval. Sőt. Igenis van, amikor a negatív érzelem az egészséges.

De egyébként???

Na itt megyek el élni az életem, és közben gondolkodom.

Erre jutottam:

Na jó sokáig gondolkodtam, de tényleg nem volt könnyű. Nyilván – ahogy azt mindjárt az elején tisztáztuk -, nem attól egészséges egy érzelem, hogy pozitív. Hiszen a harag, a frusztráció, a félelem adott esetben sokkal egészségesebb, mint rezzenéstelen arccal-lélekkel semmit sem reagálni lesemmeremírni, milyen helyzetekben.

Szóval nem az előjele, hanem – szerintem – az intenzitása számít. Én addig tartok egészségesnek egy érzelmet, amíg tudom, hogy az egy érzelem. Amíg tudom magam kívülről nézni. Amíg tudom a fejemmel, hogy ez egy szinte „testi”, szomatikus reakció, amit persze jó/érdemes megélni, de cselekedni nem ezek alapján fogok.Én is érzem, hogy kicsit fura megfogalmazás, hogy attól lesz egy érzelem egészséges, hogy tudatos kontroll alatt van, de tényleg erre jutottam. Most, hogy belegondolok, az EQ – az érzelmi intelligencia – is tulajdonképpen erről szól…

Az érzelmek nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-kimondhatatlanul fontosak, de arra valók, hogy iránytűként használjuk őket, meg amolyan műszerfalon felvillanó információs lámpácskának. Fontos adatokat adnak ahhoz, hogy sokkal jobban megismerjük, megértsük magunkat, hogy tudjuk eldönteni, mi az, amit szeretnénk, és mi az, amin már túllépnénk. Miután megéltük, érdemes őket értékelni, és felhasználni.

Te mit gondolsz erről?

Tényleg érdekel, hogy szerinted mikor-mitől lesz egészséges vagy beteges egy érzelem? Írd meg hozzászólásban!Ha tetszett a cikk, és szívesen olvasnál máskor is pozitív, megerősítő, léleképítő vagy épp inspiráló írásokat, kérj emlékeztetőt. Akkor semmiről nem maradsz le 🙂 .

És írj nekem hozzászólást akár itt, akár Instagramon, Facebook-on vagy YouTube-on!

.


_


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük