Barion Pixel

Szindrana-Mandala

A gyakorlati spiritualitás

IKIGAI – a teljes élet képlete

Ismered?

Az IKIGAI egy japán ideológia, szabad fordításban annyit jelent, hogy

„Az élet, amit érdemes élni.”‘

Nem veszi figyelembe a családot, a szerelmi életet, az egészséget és a többi boldogsághoz segítő tényezőjét az emberi életnek, csak a munkára koncentrál. (Nem azért, mert azok nem fontosak, csak ez egy ilyen szisztéma). Nem butaság egyébkánt, ha figyelembe vesszük, mennyi időnk tud elmenni a munkahelyünkön, hogy mennyi rombolást tud véghezvinni a kapcsolatainkban, ha a munkánk folyamatos frusztráció forrása, és hogy milyen klassz, ha a pénzkereset nem egy szükséges rossz, hanem folyamatos örömforrás.

Négy tényezőt vesz figyelembe:

  1. mennyire szeretjük?
  2. jók vagyunk-e benne?
  3. hajlandók-e fizetni érte az emberek (vagy a munkáltatók)
  4. valóban hasznos-e, szükséges-e a világnak?

Amikor szereted, és jó vagy benne, de másnak nem képvisel értéket, az a hobbid.

Amikor szereted, és szüksége lenne rá a világnak, de nem fizetik meg, az szép misszió, csak félő, hogy nem marad rá időd, mert el kell menni pénzt keresni, hogy megélj valahogy.

Amikor olyat csinálsz, amire van igény, és jól meg is fizetik, de nem szereted, az elég nyögvenyelős, akár meghasonlós. Ha szeretnéd, de nem vagy benne jó, az akár még frusztrálhat is, még ha nem is elégeli meg a főnök, és küld el…

Legyen meg mind a négy!

Tudom, a mai világban nem lehet telhetetlen az ember,és örüljön, ha…

És azt is tudom, hogy soha ezelőtt nem volt lehetőség annyiféle módon pénzt keresni, mint manapság. De tényleg. Hetente születnek új iparágak, a folyton felbukkanó ilyen-olyan válságok úgyis átrendeznek mindent lassan kétévente. Ha meg úgyis folyton váltani kell…?

Tudom, hogy nem lehet – és szerintem legtöbb esetben nem is bölcs dolog – egyik napról a másikra felégetni magunk mögött a hidakat. De azt tudom, hogy bármit megtehetünk, bármit elérhetünk.

Igen, irtó tudatosnak kell lenni hozzá. Például azzal kezdve, hogy komolyan végiggondoljuk a fenti ábrát. Például azzal, hogy időt szánunk az önismeretre, és kiderítjük, mi is az, amit igazán szeretnénk.

Aztán lehet, hogy kreatívnak is kell lenni, kicsit „kilépni a dobozból”, hogy kitaláljuk, mi az a terület, munkakör, szakma, amiben minden benne van, ami igazából fontos.

És azt is tudom, hogy ez egy nagyon jó játék, ha nem görcsölünk rá, ha komolyan vesszük, és ha nem vesszük annyira komolyan.

És azt is tudom, hogy nagyon MEGÉRI.Ha tetszett a cikk, és szívesen olvasnál máskor is pozitív, megerősítő, léleképítő vagy épp inspiráló írásokat, kérj emlékeztetőt. Akkor semmiről nem maradsz le 🙂 .

És írj nekem hozzászólást akár itt, akár Instagramon, Facebook-on vagy YouTube-on!

.


_


One Reply to “IKIGAI – a teljes élet képlete”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük