Barion Pixel

Szindrana-Mandala

A gyakorlati spiritualitás

Lelki ismeretek

Filmajánló

Elég kedves kis animációs film ahhoz, hogy többszörnézős legyen, és van elég rétege, hogy érdemes (szükséges?) is legyen megnézni akár többször is. A Disney+ kínálatában találtam.

Nyilván van egy történet, (az elejével rögtön tudtam azonosulni, gondolhatod): részidős pedagógus, akinek van egy álma. Joe Gardner jazz-zenész akar lenni, a tehetsége meg is van hozzá, úgy gondolom, a tehetség-tudata is, de a bátorsága hiányzik. Két véglet között ingadozva csak múlik az élet (minimum 40-es, de talán már az ötvenhez is közelít?) Apja nem túl sikeres zenész, aki élte ezt az álmot, míg élt, anyja viszont az álmodozó művészlélek elégedetlen/küszködő felesége, aki „óvja” ettől a kudarc-élettől a fiát.

A film egyfajta választás pillanatában kezdődik: Joe megkapja főállású kinevezését, és még aznap lehetőséget kap, hogy beugorjon egy jazz-ikon szaxofonos bandájába. Ez utóbbitól annyira lelkes lesz, hogy figyelmetlenül közlekedve belezuhan egy aknába, és meghal. Akárhány éves is, most kezdődne végre az IGAZI élete, és lélekként esze ágában sincs beletörődni, hogy éppen most kiszálljon.

Miközben próbál „illegálisan” visszakerülni a Földre a testébe, kiskaput keresve, kicsit belelátunk az égi ügymenetbe (ami persze itt-ott kicsit sántít, de hát ez csak egy film…). Joe talál egy szövetségest is, a 22-es számú lelket, aki viszont NEM akar földi testet ölteni, így megegyeznek: 22-es hajlandó megkeresni azt a hiányzó „szikrát”, amivel megkaphatja az „útlevelét”, és a Földre juthat, aztán majd átadja Joe-nak.

A film másik rétege

viszont az élet értelmét boncolgatja. Nagyon érdekes figyelni, hogyan jeleníti meg a Flow-t, mely során a földi ember lelke visszakerül abba a régióba, ahol a lélek még testnélküli életében időzik, illetve azt a sötét állapotot, amikor valaki elveszíti a hitét, és reménytelenségből, vagy akár valami iránti megszállottságból szakad el a saját földi valóságától.

Engem (két megnézés után) három „tanulság” ragadott meg, ha nem akarod elolvasni, mielőtt megnézted a filmet és megfogalmaztad volna a sajátjaidat, akkor itt most lépj ki gyorsan, nézd meg, és gyere vissza. Ha szeretnéd, görgess lejjebb:

  1. Nincs olyan, hogy előre megírt Életfeladat. Jó, ez csak egy elmélet, és nekem azért tetszik, mert én is ebben hiszek: „Azt akarsz, amit akarsz.”
  2. Attól még, hogy nem azt az utat járod, amit legelőször elterveztél, még lehet TÉNYLEG boldog életed. Találhatsz MÉG EGY olyan utat, ami ugyanúgy a TIÉD.
  3. Az igazi boldogság, az „élet értelme” a mindennapi élet apró örömeiben rejlik: a sétában, az arcodat simogató szélben, a pizzában.

Nos, mit gondolsz?Ha tetszett a cikk, és szívesen olvasnál máskor is pozitív, megerősítő, léleképítő vagy épp inspiráló írásokat, kérj emlékeztetőt. Akkor semmiről nem maradsz le 🙂 .

És írj nekem hozzászólást akár itt, akár Instagramon, Facebook-on vagy YouTube-on!

.


_


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük