Barion Pixel

Szindrana-Mandala

A gyakorlati spiritualitás

Miért fontosak a célok? (2. rész)

Miután az előző blogbejegyzésben tisztáztuk, mi is az a „cél”, és mi nem az, rátérhetünk végre, hogy miért is fontosak.

Nos, hitem szerint általuk lesz boldog az életünk.

Nem fontos, hogy

  • mások szerint „értelmes” vagy méltó-e, nem fontos, hogy
  • olyasmi legyen, ami általában lenyűgözi ez embereket, nem fontos, hogy
  • nagy cél legyen, nem fontos, hogy
  • hová vezet.

Lehet egy nyaralás – és aztán annak a szervezése -, lehet az, hogy elérjük a legfelső szintet a kedvelt számítógépes játékunkban, vagy hogy befejezzünk egy pulóvert, egy munkahelyi projektet. Lehet cél jól felnevelni a gyerekünket, megvalósítani önmagunkat, vagy akár megtanulni egy nehezebb receptet. Lehet cél egy új diploma, és lehet az is egy ELSŐ cél, hogy találjunk magunknak egy olyan célt, ami megmozgat, ami megremegteti a szívünket.

FONTOS, hogy

  • túlmutasson a mindennapokon.
  • több napon, héten, hónapon, akár éven át tartson a megvalósítás
  • olyan tevékenység (legalábbis többnyire), ami örömöt okoz.

Amikor arra gondolunk, mi lesz, milyen lesz, amikor beteljesül az a cél, akkor mosolyogjunk. Még jobb, ha már reggel ébredéskor eszünkbe tud jutni, és örömmel kelünk fel reggel, hogy ezt a (számunkra!) izgalmas, küldetést vihetjük előre ma is.

HA NINCS ILYEN CÉLUNK:

unatkozni kezdünk, hamarosan fásultak leszünk, mert egyszerűen nincs értelme az életünknek. Nem baj, ha úgy alakult, hogy az a munka, amit az ébren töltött időnk minimum felében végzünk, esetleg kicsit nem jelent már kihívást – ha egyszer ez biztosítja a család jólétét, és nincs kedvünk mondjuk 50 évesen felrúgni mindent. De akkor a szabadidőnkben lesz szükségünk olyasmire, ami egyszerre kikapcsol, és legalább egy kicsit kihívás elé is állít.

KÜLÖNBEN…

… úgymond az Élet babrál ki velünk. Tudományos kutatások igazolják, hogy ha az agynak nincs mivel foglalkoznia, mondjuk számunkra érdekes dolgokkal, KIHÍVÁSOKkal, akkor konkrétan TEREMT PROBLÉMÁt. Szokták is így jellemezni adott esetben magukat vagy másokat az emberek:

„Ha nincs problémája, csinál magának.”

Nyugodtan nézz körül a környezetedben. Látni fogod, hogy ez bizony így működik. Válhat valaki depresszióssá, unottá, panaszkodóvá, kötekedővé vagy konkrétan probléma-gyártóvá.

Jusson eszünkbe: a boldogtalan ember a környezetére is negatívan hat, ez aztán tovább gyűrűzik a szeretteinkre, a kollégáinkra, de ami még rosszabb, azoknak a száma is megnő, akiket nem szeretünk – hiszen a boldogtalan ember sokkal kevésbé tolerálja a többieket.

Ez a sok rossz meg kinek jó?

Inkább legyen egy jó célunk, nem igaz?Ha tetszett a cikk, és szívesen olvasnál máskor is pozitív, megerősítő, léleképítő vagy épp inspiráló írásokat, kérj emlékeztetőt. Akkor semmiről nem maradsz le 🙂 .

És írj nekem hozzászólást akár itt, akár Instagramon, Facebook-on vagy YouTube-on!

.


_


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük