Barion Pixel

Szindrana-Mandala

A gyakorlati spiritualitás

Keresd a rosszat!

Van olyan, amikor az a jó, ami rossz?

Általában azt tanuljuk, hogy figyeljünk a dolgok jó oldalára. A pozitív gondolkodás nem azt jelenti, hogy homokba dugjuk a fejünket, és nem veszünk tudomást a felmerülő problémákról, kihívásokról. Minden éremnek két oldala van, ez az egyik legtalálóbb metafora, amit valaha is hallottam. Bármi történik velünk, abban van jó is, és rossz is. A pozitív gondolkodás nem több és nem kevesebb, mint hogy – ha egyszer már választhatunk, melyik oldalra koncentráljunk -, figyeljünk a jó dolgokra.

Ám – ha hiszed, ha nem -, szintén a pozitív gondolkodás része, hogy néha bizony igenis direkt és szándékosan a dolgok rossz oldalát kell nézni.

Szoktam én ezt máskor is, de most, ezekben a hetekben igazán tudatosodik bennem. Imádtam itt lakni. Tudtam, hogy eljön majd, amikor elmegyek innen, és reméltem, hogy így, ahogy végül sikerült, hogy albérletből sajátba. De mindennap, szinte az élet minden mozzanatánál rámtör az érzés:

„mennyire fog hiányozni ez is…”

Az őzek, amikor kilépek az ajtón. Az erdő(szerű), amikor reggel korán dolgozni indulok, és olyan, mintha kirándulnék. A kilátás a falura a tetőtéri műteremből. A gyönyörű fa lépcső, a hatalmas kályha. A csillagbámulás a fényszennyezés-mentes nyári éjszakákon. A gerendás mennyezet, a magas karácsonyfák (az új helyemen alacsony a belmagasság). A tökéletes visszavonulás lehetősége.

Nem mondom, hogy el akarom tagadni ezeket az érzéseket. Ha így tennék, megkérdőjelezném az elmúlt évek boldogságát. De azért azt nem hagyhatom, hogy eluralkodjon rajtam a mélabú. Így amellett, hogy az új otthonom előnyeire figyelek, felidézem ennek a háznak a hátrányait. Mert bizony jó lesz már egy rendesen kifűthető házban élni. Jó lesz könnyebben kapcsolatba lépni a barátaimmal, mikor épp nem szeretnék elvonulni. Jó lesz, hogy nem kell váltócipőt hurcolnom még száraz időben is, ha reggel még harmatos időben indulok. Igen, jó lesz csini cipőket is felvenni néha, nem csak praktikusakat.

Nos, csak azt akarom ezzel mondani, hogy az élet folytonos változás. Néha akarjuk, néha úgy hozza a sors. De ha már így van, érdemes a dologhoz jó képet vágni. És igen, ilyenkor érdemes az új dolog jó oldalait látni, és a régi dolog olyan hibáit, amit eddig a pozitív gondolkodásunkkal a látómezőnk szélére száműztünk.

 


Ha tetszett a cikk, és szívesen olvasnál máskor is pozitív, megerősítő, léleképítő vagy épp inspiráló írásokat, kérj emlékeztetőt. Akkor semmiről nem maradsz le 🙂 .

.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük