fbpx

Szindrana-Mandala

A gyakorlati spiritualitás

Mandala színező gyerekeknek

Mikor kezdjünk mandala színezőt adni a gyerekek kezébe?

Mandala színező gyerekeknek akkor való, amikor már nagyobbak.

Talán fura ez olyasvalakitől, mint én, aki mandalafestő vagyok, és nagyon sok mandala-színezőt is rajzoltam már, személyreszabottat, és csakra-gyógyítót. De ugyanennyire vagyok óvónéni is, és ebbéli minőségemben azt mondanám, hogy legkésőbb óvodáskor végéig szerintem egyáltalán nem kellene színezőt adni a kisgyerekeknek.

Az alkotás egy lélekemelő folyamat, csodálatos érzésekkel jár – azaz csak járna, ha nem kapcsolódna hozzá nagyon gyorsan a “nem vagyok elég jó” frusztrációja. Holott éppen ennek a tevékenységnek életre szólóan meg kellene maradnia teljesítmény-függetlennek. Jó, persze, nem kell mindenkinek Munkácsynak lennie, de a maga örömére igenis élvezhetőnek kellene maradnia mindenkinek.

Sajnos ez óhatatlanul megsemmisül a klasszikus oktatási rendszerben, de biztosíthatlak, egy óvodásban még biztosan nincs meg alapból. Hacsak az orra alá nem dugjuk a színezőket, amivel hozzászoktatjuk, hogy hogyan KELLENE kinéznie a dolgoknak. Neki még rajzolnia kellene, magából, magától. Pusztán az alkotás öröméért. És persze, mint minden más szabadidős tevékenység által, közben fejlődik a kreativitásán túl a térlátása, a megfigyelőképessége, és még számos olyan idegrendszeri funkció, ami szükséges lenne, és CSAK a kreatív, szabadkézi alkotás által történik meg! Szívfájdító egy 4-5 évestől azt hallani, hogy “nem tudok rajzolni”, és én bizony ezt a színezők számlájára írom.

 

Leghamarabb kisiskolás korban

adnék mandala színezőt gyerekeknek, meg bármilyen másmilyet is. Ha már ebben a korban élünk, akkor már inkább színező, mint valamilyen elektronikus kütyü. Bár hozzátenném, hogy az ő korukban még nem a stresszoldás a cél, mint nekünk felnőtteknek, de az elmélyülés, a feladatban való elmerülés jót tesz nekik is.

Tulajdonképpen még az ő korukban teljesen mindegy a színező témája, ők még nyugodtan színezhetnek házikót vagy nyuszit, ahogy a felnőtteknek szóló mandalaszínezőkkel kapcsolatban volt róla szó. Nekik még nincs igazából szükségük csakragyógyításra és egyéb hasznos rezgésekre – bár természetesen nem tilos. Arra figyeljünk, hogy ne a felnőtt színezőknél szokásos elképesztő részletességű darabokat adjuk a kezükbe, hanem ilyen egyszerűbbet:

A kamaszok, azaz a középiskolások – amennyiben ők még gyerekeknek tekinthetők – számára már nagyon is (sajnálatos módon ijesztő méreteket öltve) fontos a stresszoldás. És számukra már szóba kerülhet a lélek-gyógyítás célzatú színezés, talán szívesebben is vesznek a kezükbe komolyabb mandala témájú színezőt, mint másmilyet.

Színezzünk együtt!

Akármilyen korú a gyerekünk, ha sikerült megőrizni vele a jó kapcsolatot, akár külön élmény lehet a közös színezés. Ennek egyébként éppenséggel segítője, mondhatnám feltétele, hogy kicsi korában sok efféle közös tevékenységben vegyen részt a szülőkkel, testvérekkel.  

Itt a Szindrana-Mandalán minden évben van egy közös Adventi színezés. Akik a blogértesítőre feliratkoztak, december elsejére mindenki (természetesen ingyen) megkapja a 24 darabos, téli-karácsonyi motívumokból álló kifestőt, PDF formátumban, amit persze több példányban is kinyomtathatsz ;) , és máris indulhat a családi színezés esténként, gyertyafénynél, karácsonyi zenei aláfestéssel! Ha szeretnél Te is csatlakozni az Adventi színezőkhöz, itt megteheted.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

https://szindranamandala.hu/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif 
https://szindranamandala.hu/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif 
https://szindranamandala.hu/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
https://szindranamandala.hu/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif 
https://szindranamandala.hu/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif 
https://szindranamandala.hu/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif 
https://szindranamandala.hu/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif 
https://szindranamandala.hu/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif 
https://szindranamandala.hu/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif 
https://szindranamandala.hu/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif 
https://szindranamandala.hu/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif 
https://szindranamandala.hu/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif 
https://szindranamandala.hu/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif 
https://szindranamandala.hu/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif 
https://szindranamandala.hu/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif 
https://szindranamandala.hu/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif 
https://szindranamandala.hu/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif