Barion Pixel

Szindrana-Mandala

A gyakorlati spiritualitás

Számok a mandalákban

 

A számok természetesen nem számjegyek formájában jelennek meg a mandalákon – se arab, se római számokat nem fogsz találni rajtuk -, hanem például „osztásban” (hány cikkelyre van osztva a kör), illetve a csillagok ágainak, a virágok szirmainak számában.

EGY

Az egyes szám minden mandalában meglelhető. Ugyanis maga a kör az egyes szám jelképe is. Azontúl pedig a pont, a pötty ősi eleme a mandaláknak, mandalafestőként nagyon gyakran élünk vele (én csak a kifejezetten modern, geometrikus mandaláknál hagyom el), márpedig a pont, mint geometriai forma szintén az Egyet képviseli. Az egy az egység, az egész-ség szimbóluma, egyben annak a különleges tudatállapotnak, amelyre minden spirituális gondolkodású ember törekszik, amelyben valódi egységet élünk meg a mindenséggel. Hiszen minden és mindenki egy, ez az alap ősi tanítás.

Jelenti még a kezdetet is, egy folyamat, egy élethelyzet, egy állapot kezdetét, és sokan magának Istennek szimbólumaként tartják számon.

KETTŐ

A kettes a polaritás száma, de egyben a szimmetriáé is. A dualitás egész világunkat áthatja, gondolj a Yin-Yang szimbólumra.

Jellemzően női számnak is tartják, hiszen a nő a második ember volt a Földön – szimbólumokról beszélünk, nem társadalmi szerepekről! -, de ne felejtsük el, hogy a legtöbb élőlény teste csupa-csupa kettes: a szerveink nagy része párosan van jelen.

Az „ellentétek szent házasságát” jelképezi, mely amennyire elváalszt, ugyanannyira a kapcsolat megjelenését is hirdeti, mely a harmónia visszatértét jelenti.

A 3. szem (homlok)csakra száma is a kettő.

HÁROM

A hármas szám szinte vallási szimbólum. A Szentháromság, a Három királyok, a hiduk három istene – miközben a tér három irányból tevődik össze, és alapszínből is éppen három van.

A hármasban dinamika van, hiszen ha a kettő egyensúlyába egy harmadik elemet viszünk, az óhatatlanul mozdul. Éppen ezért energiát, izgalmat, és a függetlenség vágyát is jelentheti.

Emlékezz, hogy klasszikus értelemben a család is a hármassal, a harmadikkal, a gyermekkel születik.

NÉGY

A négy kultúrákban is, a természetben is jelenlévő attributum. Négy elem, négy évszak, a négy végtag minden fejlett élőlénynél, a negyedik dimenzió az idő.

A négy az egyensúly, a teljesség, a biztonság száma: az asztal akkor válik stabillá, amikor a három lába mellé odateszünk egy negyediket. Az erő, a hősiesség is jellemzi.

A kereszt is négyes számú.

A gyökércsakra száma is a négyes, így az ÉN, az egyén, illetve az anyagi stabilitás szimbóluma.

ÖT

Ha a négy a stabilitás, akkor az öt a teljesség száma. Emlékszel a dominóra. Négyes és egy középpont. Öt-öt ujjunk van, és a végtagjaink a fejünkkel ötszöget tud alkotni (vagy ötágú csillagot).

Abban a fajta küzdelemben segíthet, hogy megvalósítsuk elképzeléseinket, hogy „megváltoztassuk” világunkat a magunk erejével.

HAT

A hatos nagyon gyakori a modernkori mandalák között, egyszerűen azért, mert egy hatszirmú virág, egy hatágú csillag már szépen mutat a körben. De szimbolikáját tekintve is „hasznos”, hiszen a kreativitás, a tökéletesség és a lelki egyensúly száma.

A Szakrális (szex) csakra száma is, ami nagyon könnyen belátható, ha a hatágú Dávid-csillagra gondolunk. Két egyenlő szárú háromszög, amely lefelé fordított változata a női, a felfelé forduló pedig a férfi energiát képviseli, sok szimbólumkutató szerint a női és férfi nemiszervek stilizált megjelenítéseként.

Egyfajta lezárás, beteljesülés is kötődik a hatos számhoz, mint a teremtés hatodik napja.

Ha egy tervünk az életben a végső megvalósulás felé közelít – vagy szeretnénk, hogy közelítene -, illetve ha egy termékeny ciklus befejezése után megérdemelt pihenésre vágyunk, a hatos osztású mandala akkor is jó választás.

HÉT

A hét valósággal mágikus szám, hiszen még a magyar népmesék is nagyon gyakran használják.

A szivárvány színei, a hét főbűn, a hét görög bölcs, a hét napjai, a hét zenei hang, az indián hagyomány hét égtája, a teremtés hét napja…

Az emberi élet hétéves ciklusokra oszlik, személy szerint ezt tartom a hetes szám legnagyobb bűvöletének. A hét csakra hétévénekénti szakaszokban irányítja az életünket, ezért ez a szám különösen nagy erejű.

A hetest bizony szerencseszámnak tartják. Sajnos ritkán bukkan fel a ma kapható mandalák között, szerintem egyszerűen azért, mert nehéz szerkeszteni. De ha ilyet szeretnél, biztosan találsz olyan mandalafestőt, aki hajlandó alkotni Neked egyet… 😉

NYOLC

Ha hetes osztású mandalából keveset találsz, hát nyolcasból annál többet. Bizonyára azért is, mert a hetessel ellentétben kifejezetten könnyű szerkeszteni, és még jól is mutat a körben a nyolc ágú csillag, a nyolcszirmú virág, de szerencsére hasznos is. Csakra ugyan nem tartozik hozzá – hacsak színezéssel, vagy rajzolással nem bontjuk két négyesre, mert akkor a gyökércsakra kapcsolódik -, de egyéb szimbolikája bőven kárpótol.

A nyolc ugyanis az állandóság, a harmónia és az újjászületés száma. A hurok a szorosan összetartozó párok jelképe, legyen az szerelmespár, anya-gyermek, férj-feleség páros.

A nyolc égtáj, a nyolcágú csillaggal jelzett iránytű, illetve a kerék, a maga nyolc küllőjével az irány, a helyes irány megtalálását segítheti, a forgás pedig az élet mulandóságát, a mindig változását szimbolizálja (ha abban lenne szükséged segítségre, hogy könnyebben viseld a változásokat). Ahogyan a végtelen jele is, ami a nyolcas fekvő ábrázolása.

KILENC

Kilences osztású mandala is ritkán található, pedig a szám nagyon is „hatásos”. A 3×3 eredménye, tehát mindent magában foglal, amit a hármasnál olvastál, de még erőteljesebben.

Mivel a 9-es a keresztény kultúrában, a Bibliában sokszor az angyalokhoz kapcsolódik, ha ilyen jellegű segítséget szeretnék az életemben, akkor 9-es osztású mandalát választanék.

Minthogy a számsor utolsó számjegye, valaminek a befejeztét is jelöli, ami újraindul majd, de egy magasabb összefüggésben. Így az élet nagy – sokszor megrázó – váltásainál feltétlenül ajánlom, a következő iskola, iskolából munkahelyre, szingli létből házasságba vagy vissza, nyugdíj, költözés, stb.

Abban is segíthet, ha szeretnénk az életünkben egyensúlyba hozni a fizikai, mentális és szellemi energiákat.

TÍZ

Tízparancsolat, 10 ujj, tízes számrendszer…

A tíz valójában is kerek szám, úgy értem a tökéletesség szimbóluma. Ugyanakkor a törvény, mint irányító elvek száma is. A tíz ujj pedig a kézzel foghatóság, megragadható valóság jelképévé teszi.

Tehát a maga tökéletességén túl a tízes abban segíthet, hogy a földi világban meg tudjunk kapaszkodni úgy, hogy bölcsen használjuk a (leginkább szellemi) törvényeket. Számomra ez a való világban való boldogulást jelenti úgy, hogy az ember harmóniában maradhat a világával és saját erkölcsi téziseivel is.

Nem mellesleg a tízes a Napfonat (köldök) csakra száma, tehát az önérvényesítés, önmegvalósításé is!

TIZENKETTŐ

A tizenkettes szintén jelen van a világ rendjében: az év hónapjai, a zodiákus jegyei. ezek az időhöz kapcsolódnak, így a 12 általában egy időszak lezárásakor hangsúlyos.

A tizenkettő az élet nagy kihívásait is jelképezi, így ha ilyen életszakaszban vagyunk, forduljunk bátran hozzá. A lényeg, hogy amennyire a 12 hónap hosszú időnek tűnik, a nagy feladatok is „elvégződnek”, ha az ember kitartással fordul feléjük. Ezek a kihívások egyaránt jelenthetnek a földi életünkkel kapcsolatos feladatokat, és a spirituális fejlődésünkben tett utazásokat is.

 

 


Ha tetszett a cikk, és szívesen olvasnál máskor is pozitív, megerősítő, léleképítő vagy épp inspiráló írásokat, kérj emlékeztetőt. Akkor semmiről nem maradsz le 🙂 .

.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük