Barion Pixel

Szindrana-Mandala

A gyakorlati spiritualitás

Wass Albert: A funtineli boszorkány – részlet

Wass Albert a funtineli boszorkányt 1959-ben írta Amerikában. Kedves, ugyanakkor mély, jó lassú folyású olvasnivaló, ha eleged van az élet túlpörgéséből, vissza lehet kicsit csendesedni általa. A második kötetben ír gyönyörűen arról, amit manapság rezgésnek, meg a „használati tárgyak” energiájának hívunk. Ezért kapott helyet ez a néhány bekezdés a Szindrana-Mandalán. Mert pontosan ebben hiszek én is, ezért tartom fontosnak, hogy amikor mandalát festek, pozitív környezetet teremtsek magam köré, és pozitív lelkiállapotban legyek. Ezért szeretem, hogy fent lakom a hegyen, mint Nuca, mert nem szivárog a házba semmi negatív – idegenektől. Csak ami belőlem születik, hiszen ember vagyok én is, de azt meg tudom tisztítani, mire a mandaláimhoz ülök.

Íme:

„Vannak házak, melyek olyanok, hogy csak baj és nyomorúság lakhatik bennük. Az ember megpillant egy ilyen házat, és valami valami furcsa szorongás fogja el. Pedig lehet szép és rendes maga a ház, hiba nélkül való, és mégis van benne valami, benne vagy körülötte valami megmagyarázhatatlan, valami baljóslatú. Valami, ami elszomorítja és gondolkodóvá teszi az embert, ha elmegy előtte. Az ilyen ház mellett a legjámborabb kutya is rosszkedvűvé és harapóssá válik. Madár sohasem rak fészket az eresze alá, bele nem költözik a padlására, mókus elkerüli, csak patkányok surrannak alatta. Csak a harkály jár rá egy idő múlva és kopogtatja, kutatja, fürkészi benne a hibát. És éjszaka baglyok ülnek a tetején. Az ilyen ház bajjal és vesződséggel épül, és ha kivénül és ledől, csalán nő a helyén. Isten tudja, hogy hol van benne a hiba, talán a fájában rejtőzik valami fojtogató, szagtalan és láthatatlan penész, valami keserűség, ami megmérgezi a levegőt, a fában talán, amiből építették. De az is lehet, hogy a helyben van a hiba. Gonoszság van eltemetve alatta a földben, és az sugárzik elő folytonosan, és izzad elő újabb és újabb gonoszságokat. Vagy az erdő olyan ott. A fák, ahogy körülötte állanak. Sötétebbek és mogorvábbak, mint másutt. A Jóisten tudja csak.

Az is meglehet, hogy az emberekben volt a hiba, akik kigondolták és megépítették az ilyen házat. Belőlük surrant át valami sötét és gonosz kísértet a ház falaiba. Nem lehet tudni ezt. De bizonyos, hogy vannak házak, melyekben csak baj és nyomorúság lakik, bárki költözzék is beléjük, melyeknek láttára valami érthetetlen furcsa szorongás fogja el az embert, és a kedve minden ok nélkül egyszerre elborul. Magányosság-szaguk van, és baj, gond, szerencsétlenség lapul mögöttük. Vannak ilyen házak, no. Vannak.

Aztán megint vannak házak, melyekben békesség és öröm tanyázik. Ha megpillant az ember valahol egy ilyen házat, egyszerre úgy érzi, mintha hazaérkezett volna. otthonszaga van a füstnek, mely belőle fölszáll. Nevet az ablaka, és az ajtaja hívogat. Az ember érzi benne a békét és a meleget, mely mint egy láthatatlan napfény, beragyog mindent maga körül. Az ilyen ház előtt hamarabb olvad el a hó, tavasztól őszig virágot terem előtte a rét, az ilyen ház körül a fák barátságosan lehajolnak és bemosolyognak az ablakon. Az ilyen ház szerencsét hoz mindenkire, aki megalszik benne. Az ilyen ház jóvá szelídíti a benne lakó embert, nyugalmassá, derűssé, bátorrá teszi. Aki építette hosszú életű lesz, s még halálában is érzi a napsütötte fenyőtörzsek illatát, és az örömet, mely elfogta akkor, midőn a bokrétát először tette föl a tetejébe. Az ilyen házat jó szellemek őrzik. Farkas messzire elkerüli. Jól tejelnek a tehenek, egészséges bárányokat ellenek a juhok. Villám nem sújt a közelébe, zsindelyét nem fogja a tűzhely szikrája, úgy terem benne a kacagás, mint körülötte a virág, mint küszöbén a napfény.

Ilyen ház volt az ott, amelyik a Komárnyikon épült.”

 

Ezen a képen láthatod a műtermet. Kattints rá, mert akkor látod „rendes méretben”. A tetőtér ablaka az, közel a tiszta éghez 🙂

 

 


Ha tetszett a cikk, és szívesen olvasnál máskor is pozitív, megerősítő, léleképítő vagy épp inspiráló írásokat, kérj emlékeztetőt. Akkor semmiről nem maradsz le 🙂 .

.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük