Barion Pixel

Szindrana-Mandala

A gyakorlati spiritualitás

Mit csináljak?

Mit csináljak, amikor rosszkedvem van?

Amikor egy kisgyerek szomorú, a körülötte élő felnőttek mindent megtesznek, hogy felvidítsák. Megölelik-megszeretgetik, próbálják elterelni a figyelmét érdekes látnivalóval, játszanak vele vagy olvasnak neki, esetleg a kezébe nyomnak egy telefonos játékot, adnak neki finomságot vagy vesznek valamit.

Felnőttként már magunknak kell gondoskodnunk a hangulatunkról. Vagyis kellene.

Várni, hogy elmúljon?

Talán azért van, mert gyerekkorunkban megszoktuk, hogy az érzelmi jólétünkről mások gondoskodnak, de sajnos túl gyakran előfordul (van, akinél ez az alapbeállítás), hogy a hangulatunkra úgy tekintünk, mint mondjuk az időjárásra: rajtunk kívül álló jelenség, amit el kell fogadni, nem lehet rajta változtatni, majd elmúlik.

Befolyásolja

 • az időjárás (ha már itt tartunk),
 • hogy volt-e időnk reggel nyugodtan kávézni vagy nem,
 • milyen hírek voltak a rádióban,
 • mit láttunk a social médiában,
 • sikerült-e amit elterveztünk vagy vártunk,
 • és főleg: mások hogyan beszélnek velünk.

Hát nem ijesztő?????

A hangulatunk befolyásolja a teljesítményünket – ezáltal a megélhetésünket, a viselkedésünket – ezáltal nagyon komolyan a kapcsolataink minőségét, az akaraterőnket – ezáltal a céljaink elérését. Satöbbi.

És minden/mindenki hat rá, csak én nem????

Mit csináljak másképp? Lehet?

Igen, lehet, és sokan csinálják is másképp.

Ők a tudatosak.

Ha megértjük (tudatosítjuk magunkban), hogy az adott hangulatunk milyen mélyen és sokrétűen befolyásolja az életminőségünket hosszú távon IS, akkor hamar eldöntjük, hogy a rossz hangulaton változtatni akarunk. Nem akarjuk megvárni, míg majd valami külső körülménytől – a főnökünk viselkedésétől, egy kedves SMS-től vagy a gyermekünk jó jegyétől – jobb kedvünk lesz. Mert mi van, ha a főnöknek is rossz napja van, ha a szerelmünk épp nincs sms-ező kedvében, vagy a gyerek épp intőt kap?

Tudjuk, mi van akkor: el van cseszve a napunk (bocsánat), aznap már biztos nem fogunk a céljainkon dolgozni, edzeni vagy angolozni, esetleg ……………….. (a pontozott rész kitöltendő).

A jövőnk (az életünk!) nem múlhat másokon!

Érdemes megtanulnunk, hogyan tudunk tudatosan, szándékosan javítani a hangulatunkon. Ahogy ovis korunkban a mamánk mindig felvidított. Voltak trükkjei, amik mindig beváltak, pár eszköz, és ha nem vált be az egyik, elővette a másikat, vagy akár harmadikat. Ismert minket, és tudta, mit tegyen. Figyelt ránk, és megtanulta.

Mit csináljak, hogy jókedvem legyen?

     0. lépés: vegyük észre, hogy rossz lett a hangulatunk. Ez nem olyan egyértelmű, az elején ezt is meg kell tanulni.

 1. lépés: Amikor még jól vagyunk, szedjünk össze pár dolgot, amitől valószínűleg jobban fogjuk érezni magunkat. Lesznek hosszabb és rövidebb időt igénylő ötleteink, de legyen több, ahogy a mamánknak is volt, hogy ami nem válik be AKKOR OTT, azt AZONNAL váltsuk fel egy másikkal – mindaddig, míg meg nem találjuk azt, ami MOST működik. Ne aggódj, nem kell majd végigmenni az egész arzenálon. De tudnunk kell előre, mert amikor épp nem vagyunk jól, nem lesz erőnk ezen gondolkodni…
 2. lépés: Teszteljük. 

Lesz, ami nem válik be. Lesz, ami beválna, de most nincs rá idő. Lesz, ami máskor beválik, de most éppen nem.

Ígérem, mindössze néhány hét alatt ki lehet alakítani egyfajta rutint, és a rosszhangulatú napokból maradnak percek vagy negyedórák. Nagyon nem mindegy!

Mit csináljak? – tippek

Mint mondtam, mindenkinek saját eszköztára kell legyen, hiszen ami az egyik embert megnyugtatja (mittudomén gyémántkép kirakosgatás) attól a másik ember idegbajt kapna. És attól is függ, mennyi időnk van, mire van épp lehetőségünk, és attól is, mennyire mély az a rossz hangulat.

Segíthet, ha meg tudjuk határozni, hogy MOST éppen mitől van rossz hangulatom. Fontos tudni, hogy az ember alap beállítása a derűs, optimista lélekállapot, minden ellenkezőjét a civilizáció „vívmányaival” hoztunk…

Mi szokott segíteni (nekem, az ismerőseimnek):

 • Vidám (!!!) zene hallgatása. Lehet akár egy lejátszási listát is összerakni. Nekem ez mindig beválik 🙂
 • Hobbi – kötés, festés, számfestés
 • Vidám (!!!) könyv
 • Séta a természetben
 • Felhívni egy pozitív beállítottságú barátot. Nem panaszkodni, mert azzal csak őt is lehúzzuk, ráadásul megerősítjük az újrateremtődést. Csak „Figyelj olyan szomorú vagyok, mesélj valami vidám dolgot…” Kicsit ez is a „mástól várjuk, hogy jobb kedvre derítsen”, de ha tudatosan csináljuk, akkor nem olyan mégse. És majd visszaadjuk neki, amikor ő lesz rossz passzban 😛
 • Kávézás a teraszon
 • Játszani a telefonon – ez lehet jó, ha ésszel csináljuk 😛 . A lényeg a figyelemelterelés, nem az időnk pazarlása 😀
 • BodyJam – ez egy táncos edzés, jó hangosra a zene, általában elég belőle 5-10 perc, még átöltözni se kell 😛 Nekem ez azért vált be, mert amikor nincs kedvem, akkor simán betenni valami jó zenét és táncolni – sincs kedvem. Néhány BodyJam van a YouTube-on, de persze vannak más táncos edzések is, keresd meg, Neked mi válik be.
 • Ho’oponopono – „van egy részem, ami azt teremti, hogy szomorú vagyok (ez vagy az miatt – akár ezt is hozzáteszem)”…
 • Mi a legrosszabb, ami történhet? – ha a rossz hangulat oka az, hogy nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szerintem kellene, vagy ha aggódnivalóm van. Ez egy technika, itt írtam róla részletesen.
 • Hála – érdekes, mert ez sokszor a végső megoldás nálam. Amúgy alapbeállítás, de amikor rossz a kedvem, akkor először csak a fenti felszínes megoldásokhoz nyúlok. Ha semmi sem segít, akkor az adott hála listámat végigveszem, mert lehet, hogy túl mélyre kerültem hirtelen, és akkor a kedvemnek már mindegy, de legalább nem vonzok hülyeséget: a hála közömbösít minden rossz-teremtő energiát.

Neked mi lesz a módszered?

Írd meg bátran hozzászólásban!Ha tetszett a cikk, és szívesen olvasnál máskor is pozitív, megerősítő, léleképítő vagy épp inspiráló írásokat, kérj emlékeztetőt. Akkor semmiről nem maradsz le 🙂 .

És írj nekem hozzászólást akár itt, akár Instagramon, Facebook-on vagy YouTube-on!

.


_


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük