Barion Pixel

Szindrana-Mandala

A gyakorlati spiritualitás

Tűz és jég

Mi az, amiért nem érdemes?

Most, hogy tart a hozzászólás-verseny (még egy hét van hátra hónap végéig), hozott néhány új érdeklődőt – és hozzászólót. Elég nyilvánvaló, hogy a Szindrana-Mandala egy spirituális beállítottságú oldal, jobbára valamelyest spirituális beállítottságú követőkkel. Itt bizony gyakran esik szó az Univerzum támogató közreműködéséről, Istenről, a saját teremtő energiáinkról, a pozitív gondolkodásról. Ez pedig gyakorlatileg egy hitrendszer.

És mint ilyen, sok ember számára elfogadható, sok ember számára pedig nem. Mostanába születnek hozzászólások olyanoktól is, akik számára az, amiben mi hiszünk, minimum ostobaság, hovatovább beteges.

És ez rendben van. Ahogyan ők nem fognak tudni meggyőzni arról, hogy ez igaz, mi sem fogjuk meggyőzni őket soha. Mert a mi hitünk sem egyik napról a másikra született, és jobbára nem könyvek szilárdították meg – még ha esetleg az alapgondolatokat ily módon fedeztük fel. Sok-sok bizonyítékunk van – de ez csak számunkra az, mások – akik másban hisznek -, azt mondják, hogy véletlen. De az ő meggyőződésük sem pusztán hit: tapasztalatokon alapuló rendszer.

Mi abban hiszünk, hogy a tapasztalatok – az övék és a miénk is – a hitünk következménye. Ahogy a Bibliában Jézus valahogy úgy fogalmaz: …és mert hittek benne, úgy is volt (nem tudom szó szerint, ha Te igen, írd meg kommentben 🙂 )

Amit viszont szerintem érdemes szem előtt tartani:

  • a hitemet nem egy másik ember érvelése fogja megváltoztatni (ahogy az övét sem az enyém). Maximum egy hozzám közel álló ember többször elémkerülő PÉLDÁJA lehet az, ami esetleg elgondolkodtat. Az érvei biztosan nem. A hit szerencsére ennél sokkal stabilabb.
  • az enyémtől eltérő hit is lehet érvényes. Ahogy az egyik kommentelő megfogalmazta: BIZONYÍTÉK, amúgy tudományos alapon nincsen, sem erre, sem arra.
  • Tiszteletben tartani a másik hitét, illetve annak lehetőségét, hogy akár még igaza is lehet (sőt, leginkább valószínűleg van is, a maga világában), mindkét „oldalon” elvárható. 

Legkésőbb szeptemberben elindítom a történetemről szóló videót, most csak annyit (ha olvasol régebb óta, ez sem új Neked), hogy konkrétan ateistának nevelődtem, 19 évesen még az volt a meggyőződésem, hogy az a fajta hit, amim nekem most például van, csak a gyenge embereknek kell, akik egyedül képtelenek megbirkózni a problémáikkal, és kell szegény szerencsétleneknek kis kapaszkodó. (most 52 vagyok)

Nem más emberek szavai változtattak ezen. A saját tapasztalatom kellett hozzá. Méghozzá hosszú éveken keresztül, sok-sok apróbb-nagyobb tapasztalat.

Hadd legyen ki-ki boldog (vagy hadd legyen nem boldog, ha úgy szeretné) a saját meggyőződésével. Senki nem tud teremteni a más valóságában, tehát biztonságban vagyunk, akkor meg miért ne? 🙂Ha tetszett a cikk, és szívesen olvasnál máskor is pozitív, megerősítő, léleképítő vagy épp inspiráló írásokat, kérj emlékeztetőt. Akkor semmiről nem maradsz le 🙂 .

EMLÉKEZZ! 2021. május 3-tól július 31-ig tart az a kihívás, melynek végén a legtöbb hozzászólás írója (LEHETŐLEG ITT, A BEJEGYZÉS ALATT, vagy akár régebbi cikkek alatt is, akár Instagramon vagy Facebook-on) CsakNeked mandalát kap AJÁNDÉKBA. Minden felületen írt minden hozzászólásod összeadódik. Szóval hajrá, játssz velem: iratkozz fel és kövess, hogy növeld az esélyedet!

.


_


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük